Numizmatika

100-letnica rojstva narodnega heroja Franca Rozmana - Staneta (2011)

Franc Rozman - Stane se je rodil 27. marca 1911 v Spodnjih Pirničah pri Ljubljani. Imel je revno in težko otroštvo. Pri petnajstih je bil hlapec v gostilni, nato pa se je izučil za pekovskega pomočnika. Že kot fant se je navduševal za vojsko in bil po izbruhu španske državljanske vojne med prvimi jugoslovanskimi prostovoljci v Španiji. V Jarmi je končal podčastniško šolo. Postal je poročnik in poveljnik čete, nato pa stotnik in poveljnik bataljona v mednarodni brigadi. Bil je resen in odločen borec. Po vojni v Španiji je preživel nekaj časa v francoskih taboriščih, potem pa pobegnil in se vrnil v domovino.

Takoj po okupaciji je organiziral partizanske enote na Štajerskem in bil vojaški inštruktor in organizator Štajerskega bataljona. Spomladi 1942 je postal poveljnik slovenske partizanske brigade, ustanovljene na Kremeniku na Dolenjskem. Štela je več kot tristo borcev in je bila tedaj najmočnejša slovenska partizanska enota. Od julija 1943 je bil poveljnik Glavnega štaba NOV in POS s činom generala, ki ga je vodil vse do svoje smrti. Umrl je 7. novembra 1944 v Bolnišnici OF Kanižarica pri Črnomlju za posledicami rane, ki jo je dobil med preskušanjem novega orožja. Po smrti je bil proglašen za narodnega heroja Jugoslavije in je pokopan v grobnici narodnih herojev v Ljubljani.

Komandant Stane, kakor so ga imenovali partizanski borci, je bil izraz idej in upanja slovenskega naroda med narodnoosvobodilnim bojem in velja za enega najsvetlejših likov iz obdobja NOB.

 

Spominski kovanec

Republika Slovenija ob stoletnici rojstva narodnega heroja Franca Rozmana - Staneta izdaja spominski kovanec za dva evra. Na kovancu je upodobljen lik Franca Rozmana - Staneta, v spodnjem delu pa je dodana peterokraka zvezda, ki je simbol gibanja, kateremu je komandant Stane pripadal.

Avtor idejnega osnutka: Edi Berk, Ljubljana. 
Kovanje: Mint of Finland, Vantaa/Finska.
 

  • Obseg izdaje: 1 milijon kovancev.
  • V obtoku: od 21. marca 2011.

Uradni list EU, št. 2011/C 57/05 - 23. 2. 2011.

 

Spominski kovanec za 2 € v posebni embalaži

Banka Slovenije je pripravila izdelka s spominskim kovancem za 2 € (visoki sijaj oziroma proof), izdan ob 100-letnici rojstva narodnega heroja Franca Rozmana - Staneta:

  • 10.000 kovancev v posebni embalaži (kapsula).

V prodaji: od 21. marca 2011.

Izdelava in kovanje: Mint of Finland, Vantaa / Finska.

 


  •  Prodajne cene in razpoložljivost posameznih numizmatičnih izdelkov je razvidna na tej povezavi.