Numizmatika

800. obletnica obiskovanja Postojnske jame (2013)

Postojnska jama, največja slovenska znamenitost in najbolj obiskana turistična jama v Evropi, velja za eno najlepših in s kapniki najbogatejših podzemnih jam. V pradavnini je pomenila pribežališče ljudem, pozneje pa so vhodne rove in dvorane domačini radi pokazali obiskovalcem, ki so se podpisovali kar na sigaste stene in kapnike. Tako so bili v Rovu starih podpisov najdeni podpisi popotnikov že iz 13. stoletja, najstarejši je iz leta 1213. Zapisan naj bi bil z ogljem ali svincem ali rdečkastim kamnom. Preris podpisa je naredil Alojzij Schaffenrath, ki je v letih 1825–1836 služboval kot cesarsko-kraljevi okrožni inženir pri okrožnem glavarstvu v Postojni in je bil tehnični vodja Jamske komisije, takratnega upravnega organa Postojnske jame. Naredil je tudi 12 bakrorezov (1830–1832), ki so bili priloga h knjigi "Vodnik za popotnike v sloviti Postojnski jami in Jami prestolonaslednika Ferdinanda pri Postojni na Kranjskem".

Za začetek organiziranega obiskovanja velja leto 1819, ko se je avstrijski prestolonaslednik Ferdinand kot prvi vpisal v knjigo obiskovalcev in si ogledal na novo odkrite dele jame. Razvoj turizma v Postojnski jami je bil hiter, saj je bila že leta 1872 postavljena jamska železnica, od leta 1883 pa je jama razsvetljena z uporabo elektrike.

Danes letno obišče Postojnsko jamo več kot pol milijona gostov in do zdaj jo je občudovalo že več kot 34 milijonov potnikov, ki so vtise in glas o njej ponesli po vsem svetu. 

Vir: Postojnska jama

 

Spominski kovanec

Republika Slovenija izdaja ob 800. obletnici obiskovanja Postojnske jame spominski kovanec, na katerem je prikazana stilizirana spirala, ki se končuje z dvema kapnikoma. Spirala ponazarja dolžino in starost jame, hkrati pa prikazuje pot, ki že 800 let vodi obiskovalce v jamo.

Avtor dizajna: Matevž Zalar, Šmarje Sap / Slovenija.
Kovanje: Mincovna Kremnica, š.p., Kremnica / Slovaška.
 

  • Obseg izdaje: 1 milijon kovancev.
  • V obtoku: od 4. februarja 2013.

Uradni list EU, C23/10 - 25. 1. 2013.

 

Spominski kovanec za 2 € v plastični kapsuli

Banka Slovenije je pripravila spominski kovanec za 2 € (visoki sijaj oziroma proof), izdan ob 800. obletnici obiskovanja Postojnske jame v količini:

  • 8.000 kovancev v plastični kapsuli.

V prodaji: od 4. februarja 2013

Izdelava in kovanje: Mincovna Kremnica, š.p., Kremnica / Slovaška.

 


  • Prodajne cene in razpoložljivost posameznih numizmatičnih izdelkov je razvidna na tej povezavi.