Numizmatika

10. obletnica evrogotovine (2012)

Po uvedbi evra kot knjižnega denarja januarja 1999 je 12 držav članic Evropske unije 1. januarja 2002 dalo v obtok še evrobankovce in evrokovance. Po desetih letih od uvedbe evrogotovine so evrobankovci in evrokovanci zakonito plačilno sredstvo v 17 državah članicah evroobmočja (Avstrija, Belgija, Finska, Francija, Grčija, Irska, Italija, Luksemburg, Nemčija, Nizozemska, Portugalska, Španija, Slovenija, Ciper, Malta, Slovaška in Estonija). V obtoku je sedem nominalnih vrednosti bankovcev, ki so v vseh državah evrskega območja enaki. Osem nominalnih vrednosti tečajnih kovancev ima skupno evropsko stran in nacionalne strani, ki so značilne za vsako državo članico. Evro je pomembna mednarodna valuta, po vrednosti gotovine v obtoku pa je celo prehitel dolar.
 

Spominski kovanec

Države članice evrskega območja že tretjič izdajajo spominski kovanec za 2 evra z enotnim nacionalnim motivom (ECB: Deset let eurobankovcev in eurokovancev). Motiv je bil izbran na podlagi natečaja za predloge idejnih osnutkov kovanca, ki ga je razpisala Evropska komisija. Prispelo je 800 osnutkov, med katerimi je strokovna komisija izbrala pet motivov in jih objavila na spletu za spletno izbiranje. Glasovalo je skoraj 35.000 prebivalcev evroobmočja in s 34 odstotki glasov je zmagal motiv oblikovalca Helmuta Andexlingerja, oblikovalca v avstrijski kovnici.

Motivi na kovancu simbolizirajo način, s katerim je evro v desetih letih odločujoče vplival na življenje ljudi (ljudje), blagovno menjavo (ladja), industrijo (tovarna) in energijo (vetrna elektrarna).

Avtor idejnega osnutka: Helmut Andexlinger / Avstrija.
Kovanje: Mincovna Kremnica, š.p., Kremnica / Slovaška.

  • Obseg izdaje: 1 milijon kovancev.
  • V obtoku: od 3. januarja 2012.

Uradni list EU, 2012/C 17/05 - 20. 1. 2012.

 

Spominski kovanec za 2 € v posebni embalaži

Banka Slovenije je pripravila izdelka s spominskim kovancem za 2 € (visoki sijaj oziroma proof), izdan ob 10. obletnici evrogotovine:

  • 10.000 kovancev v posebni embalaži (kapsula).

V prodaji: od 3. januarja 2012.

Izdelava in kovanje: Mincovna Kremnica, š.p., Kremnica / Slovaška.


 

Prodajne cene in razpoložljivost posameznih numizmatičnih izdelkov je razvidna na tej povezavi.