Numizmatika

600. obletnica kronanja Barbare Celjske (2014)

Barbara Celjska se je rodila okrog leta 1392 v Celju kot najmlajša hči takrat še državnega grofa Hermana II. Celjskega in grofice Ane Schaunberške. Leta 1405 se je poročila z ogrskim kraljem Sigismundom Luksemburškim in je bila istega leta kronana za ogrsko kraljico. Leta 1411 so volilni knezi ogrskega kralja Sigismunda izvolili za rimsko-nemškega kralja, to je vladarja Svetega rimskega cesarstva. Kronanje je bilo 8. novembra 1414 v Aachnu. Po uveljavljeni pravici so kronali tudi njegovo soprogo. Tako je postala Barbara Celjska rimsko-nemška kraljica, kar jo je legitimno umeščalo v vrh najvišje državne oblasti. V Pragi so jo 11. februarja 1437 kronali samostojno tudi za češko kraljico. Leta 1441 je odšla na grad Mělník, kjer je umrla 11. julija 1451. Pokopana je v Pragi, v katedrali sv. Vida na Hradčanih, kjer so pokopani številni evropski vladarji.

Barbara Celjska je bila pomembna predstavnica grofov Celjskih v krogih najvišjega evropskega plemstva. Imela je pomembno vlogo pri vzpostavljanju miru med poljsko krono in tevtonskim viteškim redom ter pri zavezništvu med litvansko kneževino ter poljskim in ogrskim kraljestvom. Barbara Celjska je visok monarhični položaj uporabila tudi za pomoč grofom Celjskim. S Sigismundom sta leta 1408 ustanovila Zmajev red, v katerem so bili zbrani najožji cesarjevi zaupniki ter takrat največja in najpomembnejša evropska vladarska imena. Barbara je bila edina ženska članica tega elitnega reda, katerega člana sta bila tudi Celjana Herman II. in Friderik II.

Barbara Celjska je bila ena najnaprednejših in najbolj svobodomiselnih žensk tistega časa. Obvladala je veščine diplomacije, govorila več jezikov in zagovarjala nove družbeno kulturne tokove. Zanimali sta jo tudi astrologija in alkimija. V času svojega življenja in tudi v poznejšem zgodovinopisju so jo pogosto prikazovali negativno, vendar skušajo novejše študije dokazati njeno objektivnejšo podobo.

Vir: mag. Rolanda Fugger Germadnik in mag. Milan Štruc

 

Spominski kovanec

Republika Slovenija izdaja ob 600. obletnici kronanja Barbare Celjske spominski kovanec, na katerem je osrednji motiv portret Barbare Celjske z žezlom ter značilno postavljenimi tremi šesterokrakimi zvezdami Celjskih knezov.

 

Avtor dizajna: Studiobotas d.o.o., Ljubljana.
Kovanje: Royal Dutch Mint, Nizozemska.

  • Obseg izdaje: 1 milijon kovancev.
  • V obtoku: od 17. novembra 2014.

Uradni list EU, 2014/C 62/08 - 4. 3. 2014.

 

Spominski kovanec za 2 € v plastični kapsuli

Banka Slovenije je pripravila spominski kovanec za 2 € proof kvalitete (visoki sijaj), izdan ob 600. obletnici kronanja Barbare Celjske v količini:

  • 5.000 kovancev v plastični kapsuli.

V prodaji: od 17. novembra 2014.

 


Prodajne cene in razpoložljivost posameznih numizmatičnih izdelkov je razvidna na tej povezavi.