Obeležite Ta veseli dan kulture v Muzeju in Mali galeriji Banke Slovenije

08.11.2023 / Sporočilo za javnost

Ta veseli dan kulture v Sloveniji vsako leto obeležujemo 3. decembra, na rojstni dan pesnika Franceta Prešerna. V Banki Slovenije bomo za otroke in odrasle letos v Muzeju Banke Slovenije znova pripravili poseben program, prav tako pa nas lahko ta dan obiščete v Mali galeriji Banke Slovenije.

V nedeljo, 3. decembra 2023, ob 11. uri družine z otroki vabimo na aktivno spoznavanje Muzeja Banke Slovenije. Sprehod po muzeju je namenjen otrokom prve in druge triade osnovne šole v spremstvu staršev oziroma skrbnikov. Po krajšem skupnem uvodnem delu, v katerem si bodo naši najmlajši ter njihovi starši lahko ogledali tudi najbolj privlačne eksponate (enega prvih bankomatov v Sloveniji, stare hranilnike in denar na Slovenskem, stol, narejen iz razrezanih evrskih bankovcev, ter palico iz zlata), bodo družine same raziskovale muzej s pomočjo gradiva in vodnice. Če bodo uspešni, bodo s skupnimi močmi na koncu izluščili geslo, s katerim bodo odprli trezor, ki se nahaja v našem muzeju. Kdo ve, morda jih v njem čaka kakšno presenečenje? Med drugim bodo lahko napisali tudi razglednico iz muzeja, jo opremili z znamko Banke Slovenije in tudi odposlali ali pa se bodo skozi didaktično igro sestavljank priložnostnih kovancev pobliže spoznali z nekaterimi pomembnejšimi dogodki in osebami slovenske zgodovine. Omenjene eksponate in bolj poglobljen vpogled v naloge in delovanje Banke Slovenije bomo predstavili tudi odraslim obiskovalcem, ki si bodo muzej z vodstvom lahko ogledali ob 14. uri. Ta veseli dan kulture bomo v Muzeju Banke Slovenije sklenili z virtualno igro Atlantova skrivnost ob 16. uri. Gre za ekipno igro, ki je namenjena predvsem dijakom, študentom in odraslim, učencem zadnje triade OŠ pa le v spremstvu staršev. Število mest je omejeno.

Prijave na vse tri dogodke v Muzeju Banke Slovenije (sprehod po muzeju za družine z otroki, vodeni ogled za odrasle in virtualno igro Atlantova skrivnost) so obvezne, sprejemamo jih do 30. novembra 2023 na naslov muzej@bsi.si. Ob prijavi, prosimo, navedite, katerega dogodka se želite udeležiti in koga prijavljate. Po prijavi vam pošljemo podrobnejša navodila in napotke.

V nedeljo, 3. decembra 2023, pa bo od 11. do 19. ure odprta tudi Mala galerija Banke Slovenije, kjer trenutno gostimo razstavo študentk umetnostne zgodovine Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani z naslovom Obiščite razstavo v Jakopičevem paviljonu. Ta nam prinaša vpogled v razstavni program, ki je v nekdanjem Jakopičevem paviljonu potekal med letoma 1919 in 1945. Paviljon, ki je stal ob vhodu v mestni park Tivoli, je od leta 1909 predstavljal osrednji prostor za razstavljanje sodobne likovne umetnosti in druge vizualne produkcije v Ljubljani. Malo galerijo Banke Slovenije lahko obiščete brez predhodne prijave.

Vljudno vabljeni, da se nam pridružite v Muzeju ali Mali galeriji Banke Slovenije.