Vabilo na razpravo Digitalni evro – prihodnost plačevanja?

25.02.2021 / Sporočilo za javnost

Digitalizacija je v zadnjih letih izrazito posegla na področje finančnih storitev in plačevanja, na kar se aktivno odzivamo tudi centralne banke. V zadnjih letih vse več pozornosti in naporov usmerjamo v raziskovanje in razvoj centralnobančnih digitalnih valut, ki bi lahko predstavljale nov korak v evoluciji denarja.

Pri aktivnostih, ki jih na tem področju izvajamo v okviru Evrosistema (med drugim Report on digital euro), aktivno sodelujemo tudi v Banki Slovenije. Zato v četrtek, 18. marca 2021, organiziramo razpravo, katere cilj bo izmenjava stališč in pogledov na izzive in priložnosti, ki bi jih izdaja digitalnega evra prinesla slovenskim deležnikom.

V uvodni predstavitvi Simona Anka, direktorja oddelka Plačilni in poravnalni sistemi v Banki Slovenije, se bodo udeleženci dogodka seznanili s trenutnim stanjem aktivnosti Evrosistema na področju digitalnega evra.

Ključni del dogodka pa bo predstavljala okrogla miza, na kateri bodo poleg predstavnika Banke Slovenije sodelovali tudi predstavniki Ministrstva za finance, Zveze potrošnikov Slovenije, družbe Bankart d. o. o., društva Blockchain Think Tank Slovenia ter Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko. Razpravo bo povezoval Igor E. Bergant.

Celoten dogodek bo potekal v slovenskem jeziku in je brezplačen. Vljudno vabljeni, da se nam pridružite. Prosimo, da se za spremljanje dogodka registrirate na povezavi, in sicer do torka, 16. marca 2021. Po potrjeni registraciji, boste na elektronski naslov prejeli povezavo na dogodek. Če sporočila s povezavo ne boste prejeli, preverite tudi mapo z nezaželeno pošto.

Celoten program je na voljo na povezavi.

Vabimo vas, da svoje poglede na digitalni evro že danes delite z nami tudi prek družabnih medijev Banke Slovenije.

Dodatna informacija: V Banki Slovenije načrtujemo, da bosta dogodku v naslednjih mesecih sledili delavnici, prvenstveno namenjeni predstavnikom industrije. Cilj prve bo seznanitev sodelujočih z različnimi možnimi tehničnimi in arhitekturnimi pristopi k izdaji digitalnega evra, na drugi pa bodo predstavniki industrije dobili priložnost predstaviti svoje predloge rešitev, ki bi temeljile na digitalnem evru in bi jih lahko ponudili potrošnikom.