Banka za mednarodne poravnave: Stičišče za inovacije

Inovacije na področju finančnih tehnologij (finteha), katerih cilj je izboljšanje zagotavljanja finančnih storitev, so še posebej v zadnjih letih močno posegle v globalni finančni sistem in v aktivnosti centralnih bank. Te spremembe se posledično odražajo tudi na področju zagotavljanja plačilnih storitev in plačilnega ekosistema kot celote.

Banka za mednarodne poravnave (angl. Bank for International Settlements; v nadaljevanju BIS) je kot odziv na spremembe, ki jih prinaša finteh, že v letu 2019 ustanovila stičišče za inovacije (BIS Innovation Hub). V okviru stičišča aktivno spremlja trende na področju finteha ter tudi sama razvija nove rešitve, ki bi lahko pripomogle h učinkovitosti delovanja finančnega trga, prek stičišča pa tudi povezuje eksperte iz različnih globalnih centralnih bank. Vsebine, ki so obravnavane v okviru stičišča, se primarno osredotočajo na inovacije pri plačevanju, centralnobančne digitalne valute, globalne stabilne kovancev, vpliv tehnoloških velikanov na ponudbo finančnih storitev, zelene finance ter druge aktualne teme.

V okviru stičišča bo v sodelovanju z nacionalnimi centralnimi bankami vzpostavljenih 7 globalnih centrov, med katerimi so bili prvi trije že vzpostavljeni v Hong Kongu, Singapuru in Švici. V letu 2021 in 2022 pa se bodo obstoječim centrom pridružili še štirje centri z lokacijami v Torontu, Londonu in Stockholmu ter Evrosistemov center z dvema fizičnima lokacijama, prvo v Parizu in drugo v Frankfurtu.

Banka Slovenije področje finančnih inovacij prek različnih aktivnosti že danes aktivno spremlja in sooblikuje. Z vključitvijo v aktivnosti stičišča BIS in Evrosistemovega centra bo na podlagi najboljših praks te aktivnosti še dodatno nadgradila in pripomogla k učinkovitosti trga finančnih storitev tudi v Sloveniji – na primer prek Stičišča Banke Slovenije za finteh inovacije, ki je namenjeno izmenjavi informacij, povezanih z inovativnimi poslovnimi modeli, in pojasnjevanju zakonskih zahtev s področij, ki so v pristojnosti Banke Slovenije.