Večina nas s kartico doma opravi vsaj polovico vseh nakupov, kartice pa vzamemo s seboj tudi v tujino

Plačevanje s kartico je med Slovenci zelo razširjeno in priljubljeno, seli pa se tudi prek meja ter na splet. Tako večina Slovencev doma kartice uporablja večkrat na teden, jih vzame s seboj na potovanje v tujino, več kot 40 odstotkov pa z njimi plačuje tudi spletne nakupe. To so med drugim izsledki že sedme zaporedne raziskave MasterIndex, ki jo je za družbo MasterCard v Sloveniji izvedla Mediana.


Plačilne navade Slovencev doma
Več kot 60 odstotkov Slovencev s kartico opravi vsaj 50 odstotkov vseh nakupov, več kot tretjina meni, da je tako plačevanje hitrejše od plačevanja z gotovino. Negotovinsko plačevanje je vse pogostejše tudi pri nižjih zneskih, več kot polovica s kartico plačuje tudi zneske do 5 EUR. Skoraj 90 odstotkov vprašanih kartice uporablja že več kot 5 let, imetniki so dobro seznanjeni tudi s postopki v primeru izgube ali kraje kartice ter s stroški nadomestil. Pri izbiri ponudnika kartice ima odločilno vlogo predvsem široka sprejetost kartice tako v Sloveniji kot v tujini.

Brezstično plačevanje
Brezstično plačevanje, ki je še posebej priročno pri manjših zneskih ali v situacijah, ko je hitrost plačila pomembna, je znano že skoraj trem četrtinam Slovencev. 65 odstotkov vprašanih je zainteresiranih za tovrsten način plačevanja.

Kako pa plačujemo v tujini? 
Skoraj tri četrtine Slovencev za letos načrtuje potovanje v tujino. Večina jih je ali bo poletni oddih preživela na Hrvaškem, kjer bodo nastanjeni v zasebnih apartmajih, s plačilnimi karticami pa bodo plačevali gorivo in hrano ter pijačo. Za nakup tuje valute jih bo večina poskrbela še pred odhodom na pot, s seboj pa bodo vzeli tudi plačilne kartice. Dve petini jih bo s kartico opravilo vsaj polovico vseh nakupov. Sodelujoči v raziskavi MasterIndex kot glavne prednosti uporabe kartic v tujini navajajo predvsem široko sprejetost in dobro zaščito pred zlorabo.

Spletno nakupovanje nam je vse bližje
Skoraj 90 odstotkov Slovencev je že opravilo nakup prek spleta, skoraj polovica vprašanih je tako nakup prek spleta opravila v zadnjem mesecu, dodatna četrtina pa v zadnjih treh mesecih. Skoraj 80 odstotkov meni, da je spletno nakupovanje varno, več kot dve petini pri tem plačujeta s kartico. Slovenci na spletu nakupujemo tako v slovenskih kot tujih spletnih trgovinah, najpogosteje pa na tak način kupujemo oblačila, obutev in modne dodatke.

Pametni telefoni spreminjajo navade
V Sloveniji so pametni telefoni s skoraj 80 odstotki najbolj razširjene mobilne naprave. V prvi vrsti sicer pametne telefone uporabniki še vedno najpogosteje uporabljajo za telefonske pogovore, 70 odstotkov jih le-te uporablja tudi za brskanje po spletu in 15 odstotkov uporabnikov za plačevanje. Slednji mobilno plačevanje uporabljajo predvsem za plačevanje javnega prevoza in nakupe v trgovini. Kljub naraščajoči priljubljenosti mobilnega plačevanja je večina Slovencev mnenja, da bodo v naslednjih letih kartice postale najbolj pogosto in zaželeno plačilno sredstvo.


O raziskavi MasterIndex 
MasterIndex je obsežna mednarodna raziskava družbe MasterCard Europe, ki je bila maja v sodelovanju z raziskovalno agencijo Mediana v Sloveniji izvedena že sedmo leto zapored. Raziskava je bila izvedena s sistemom CAWI, računalniško podprtim internetnim anketiranjem, na reprezentativni skupini več kot 1000 imetnikov kartic. Namen raziskave je spoznati način uporabe plačilnih kartic in nakupovalnih navad potrošnikov in se seznaniti z njihovim pogledom na osebne finance.

* Stališča, izražena v tem prispevku, so stališča avtorja oziroma organizacije, v kateri je zaposlen.