Pregled in analiza nadomestil

The story of the Tolar

 

Pogoji

Prijava kupca

/

Conditions for the sale of gold and silver medals

Buyer application form

Banka Slovenije od leta 2007 zbira podatke o veljavnih nadomestilih, ki jih ponudniki plačilnih storitev s sedežem v Republiki Sloveniji zaračunavajo uporabnikom (potrošnikom in nepotrošnikom) za opravljanje plačilnih storitev na območju Republike Slovenije, ter jih javno objavlja. Namen javne objave nadomestil je zagotoviti primerljivost nadomestil in olajšati izbiro ponudnika plačilnih storitev, kar Banka Slovenije sicer omogoča tudi z analize nadomestil s področja plačilnih storitev in politike nadomestil bank in hranilnic.

Primerjava nadomestil za posamezne storitve

Od 1. novembra 2018 Banka Slovenije, skladno z Zakonom o plačilnih storitvah, storitvah izdajanja elektronskega denarja in plačilnih sistemih, zagotavlja novo brezplačno primerjalno spletno mesto, ki vsebuje pregled nadomestil za plačilne storitve, ki so na ravni Evropske unije prepoznane kot reprezentativne storitve, vezane na plačilni račun. Objavo nadomestil reprezentativnih storitev so dolžni zagotavljati tudi vsi drugi pristojni organi v vseh državah članicah Evropske unije. Namen je omogočiti evropskim potrošnikom pregled in s tem primerjavo nadomestil med vsemi ponudniki plačilnih storitev na ravni Evropske unije, nenazadnje pa tudi enostavnejšo izbiro zanje najugodnejšega ponudnika plačilnih storitev znotraj SEPA.

Primerjalnik Zveze potrošnikov Slovenije

Pregled in analiza nadomestil, ki jih zaračunavajo ponudniki plačilnih storitev svojim uporabnikom, je na voljo tudi v primerjalniku Zveze potrošnikov Slovenije. Podrobnosti so vam na voljo na spletni strani zps.si.

Primerjalnik je produkt Zveze potrošnikov Slovenije in je informativne narave. Banka Slovenije ne prevzema odgovornosti za pravilnost podatkov.

Opomba Zveze potrošnikov Slovenije: V primerjalniku so zbrane aktualne ponudbe bančnih računov in paketov. Pri izračunih so upoštevane tarife za: mesečno vodenje bančnega računa, ki omogoča izvajanje plačilnih storitev, uporabo debetne kartice in redni limit; mesečno uporabo elektronske banke; plačilo UPN v višini 100 EUR na bančnem okencu ; plačilo UPN prek elektronske banke v višini 100 EUR, eksterni avtomatski trajni nalog, direktno obremenitev, dvig gotovine na bankomatih drugih bank z debetno kartico v EU, letno članarino za ugodnejšo kartico z odloženim plačilom (mednarodno sprejeto, ki omogoča tudi plačevanje po spletu). Pri izračunih niso upoštevani morebitni popusti za nove komitente ali specifične poslovalnice ter ugodnosti glede na tip plačnika, tip prejemnika ali način plačila. Tako na primer za interna plačila (plačila plačilnih nalogov, trajnih nalogov ali direktnih obremenitev na račune posameznikov ali podjetij, ki so odprti pri isti banki) nekatere banke zaračunajo ugodnejša nadomestila ali pa so storitve brezplačne. Pri izračunih tudi niso upoštevani stroški za digitalna potrdila in druge opreme. Cilj je podati čim bolj reprezentativno oceno poslovanja pri vsaki banki, zaradi zgoraj navedenih posebnosti v bančnih ponudbah pa so lahko vaši dejanski stroški poslovanja z banko tudi drugačni.

Povezano