Ameriški dolar

02.03.2006 / Tuje valute

Ameriški The Bureau of Engraving and Printing nas je obvestil, da je 2. marca 2006 izročila v obtok novi bankovec za 10 ameriških dolarjev (serija 2004). Bankovec ima dodatno zaščito pred ponarejanjem ter barvno ozadje na obeh straneh bankovca.

Spremembe videza in zaščite bankovca za  10 USD so naslednje:

  • Enako kot bankovca za 20 in 50 USD ima tudi bankovec za 10 USD na sprednji in hrbtni strani barvno ozadje (oranžna, rumena in rdeča barva). V ozadju na levi strani sprednje in na desni strani hrbtne strani bankovca so v rumeni barvi odtisnjene številke "10".
  • Na sprednji strani so v ozadju (v rdeči barvi) odtisnjene besede: "We the People", na levi strani pa je obris bakle, kot del Kipa svobode. Na desni strani, ob portretu je manjša bakla, v rdeči, kovinski barvi.
  • V mikropisavi je izpisano "10USA" v spodnjem delu bakle. Besedilo v mikropisavi: "UNITED STATES OF AMERICA" in "TEN DOLLARS" se nahaja pod portretom ter na levi in desni strani, na notranje strani okvira bankovca.
  • Ovalni okvir in tanke koncentrinčne črte okrog portreta na sprednji strani in okrog stavbe na hrbtni strani so odstranjeni.

Bankovci za 10 USD predhodnih serij ostajajo še naprej zakonito plačilno sredstvo.

Informacije o ameriških dolarjih so dostopne na spletni strani  http://www.moneyfactory.gov/uscurrency/10note.html.