Guverner je gostil ministra za gospodarstvo, turizem in šport

10/20/2023 / Press release

Guverner Boštjan Vasle je danes na delovnem obisku gostil ministra za gospodarstvo, turizem in šport Matjaža Hana. Ob tej priložnosti je guverner ministru predal zbirateljski kovanec, ki smo ga v Banki Slovenije letos izdali ob dnevu slovenskega športa.

Z njim smo se v Banki Slovenije poklonili pomenu slovenskega športa in pomembnosti dosežka, ki je upodobljen na omenjenem kovancu – prvi dve zlati olimpijski medalji za samostojno Slovenijo veslačev Luka Špika in Iztoka Čopa ter strelca Rajmonda Debevca.

Guverner in minister sta spregovorila tudi o aktualnih razmerah v slovenskem in svetovnem gospodarstvu in bančnem sistemu ter o pomembnosti športa kot gospodarske dejavnosti.

Minister Matjaž Han je ob tem poudaril, da je serija zbirateljskih kovancev simbolni poklon slovenskemu športu, ki si ga zasluži za vse, kar so športnice in športniki naredili za to državo. Kot je dejal, športnice in športniki niso samo odlični promotorji Slovenije v svetu, pač pa s svojimi rezultati navdušujejo vse generacije, nas povezujejo in nenazadnje spodbujajo tudi k bolj zdravemu načinu življenja.

Guverner Boštjan Vasle pa je izpostavil, da zbirateljski kovanec opozarja na pomembnost dneva športa, ki je poseben za Slovence in tudi v širšem evropskem kontekstu, saj se po številu medalj, ki jih slovenski športniki osvajajo na velikih tekmovanjih, glede na našo velikost uvrščamo v skupino uspešnejših držav, in sicer že vse od osamosvojitve dalje.