Vabilo na otvoritev Muzeja Banke Slovenije

05/14/2021 / Press release

V Banki Slovenije letos skupaj z državo praznujemo 30. obletnico ustanovitve. Ob tej priložnosti bo zaživel tudi Muzej Banke Slovenije.

Muzej je v prvi vrsti namenjen otrokom in mladostnikom, je pa v njem dovolj informativnih in zanimivih vsebin za vse generacije. Namen muzeja je predstaviti ključne naloge centralne banke ter njihov vpliv na vsakodnevno življenje in odločitve posameznikov.

V muzeju bodo na ogled ključni mejniki naše države, pri katerih smo ključno vlogo odigrali v Banki Slovenije. Pri tem posebno pozornost namenjamo tolarju kot slovenski nacionalni valuti. Na ogled so bankovci in kovanci, ki smo jih imeli in jih še imamo v denarnicah od osamosvojitve dalje. Prikazujemo tudi delovanje Evrosistema in našo vlogo v njem. Na praktičen način pojasnjujemo naše ključne stebre delovanja: stabilna rast cen, nadzor bančnega sistema in skrb za banke v težavah.

Glavna zvezda muzeja je zagotovo zlata palica, ki jo bo mogoče potežkati in oceniti njeno težo.

Vabljeni na otvoritev Muzeja Banke Slovenije, ki ga bosta slovesno odprla predsednik Republike Slovenije gospod Borut Pahor in guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle. Slovesno odprtje bo v torek, 18. maja 2021, ob 16. uri.

Muzej Banke Slovenije je na Cankarjevi 1 (vhod s pasaže med Cankarjevo cesto in Tomšičevo ulico, 2. nadstropje), nasproti glavne stavbe Banke Slovenije.

Zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa je število udeležencev na odprtju omejeno, zato vas prosimo za predhodno najavo, in sicer do ponedeljka, 17. maja 2021, do 14. ure na naslov pr@bsi.si.

Vabljeni!

V Muzeju Banke Slovenije zaradi eksponatov visokih vrednosti veljajo strogi varnostni ukrepi, zato snemanje in fotografiranje dogodka ni dovoljeno. Fotografije in video material bodo po dogodku dostopni na tej povezavi (geslo: 30letBankeSlovenije).