Ameriški dolar

03/10/2008 / Foreign currencies

Ameriški The Bureau of Engraving and Printing je na spletni strani objavil informacijo, da bodo 13. marca 2008 izročili v obtok novi bankovec za 5 ameriških dolarjev (serija 2006). Bankovec bo imel dodatno zaščito pred ponarejanjem.
 
Spremembe videza in zaščite bankovca za 5 USD so naslednje:
  1. Enako kot bankovci nove serije (10, 20 in 50 USD) ima tudi bankovec za 5 USD na sprednji in hrbtni strani barvno ozadje. V osrednjem delu bankovca je vijolična barva, ki proti robu bankovca prehaja v sivo.
  2. Varnostna nit z napisom "USA", ki mu sledi številka "5" je vgrajena desno od portreta. Pod UV-svetlobo modro fluorescira.
  3. Bankovec ima dva vodna znaka: na levi strani portreta so tri manjše številke "5", na desni strani bankovca pa je velika številka "5".
  4. Na desni strani bankovca je v ozadju odtisnjen "Državni pečat Združenih držav" v vijolični barvi. Portret na levi strani in "državni pečat" na desni strani obkrožajo vijolične zvezde.
  5. Majhne rumene številke "05" so v levem, zgornjem delu na sprednji strani in v desnem zgornjem delu na hrbtni strani bankovca.
  6. Ovalni okvir in tanke koncentrične črte okrog portreta na sprednji strani in okrog stavbe na hrbtni strani so odstranjeni.
 Bankovci za 5 USD predhodnih serij ostajajo še naprej zakonito plačilno sredstvo.
 
Informacije o ameriških dolarjih so dostopne na spletni strani http://www.moneyfactory.gov/uscurrency/5note.html .